Old School 1

Inledning

Precis som sin förebild Trout 1 utstrålar Old School kvalité och det räcker med att hålla den i handen för att inse att detta är hantverk när det är som bäst.

Den flammigt bruna ytbehandlingen smälter in perfekt på både split-cane och modernare spön i glas eller kolfiber. Du kan nu använda en modern och extremt pålitlig rulle på ditt klassiska spö utan att få något annat än beundrande blickar från dina fiskebröder.

Emanuelson Old School med stor spole, 107 gram skönhet.

Som synes på bilden ovan ger den nya ytbehandlingen rullen en enkel, stilren och klassisk framtoning. På spolen har vi gjort veven och motvikten i ett träslag som heter pockenholz för att alla detaljer på rullen skall smälta ihop till en enhet.

Teknik

Vi vågar efter 25 år påstå att vårt radialtätade lagerhus är den bästa lösningen på marknaden. Det ger dig en rulle som är helt smuts- och saltvattenbeständig och skall sanningen fram har inte en enda rulle från oss kommit tillbaka med något produktions eller materialfel, någonsin. En och annan rulle som blivit misshandlad har vi riktat spolen på igen men annars har vi ingen service i vår verkstad.

 • 100% säkerhet
 • 100% glappfritt
 • 100% mjuk gång
 • 100% underhållsfri (att skölja av rullen efter fiske i saltvatten är inte förbjudet och väldigt bra för lina och backing)
 • Rullarna ytbehandlas i flera omgångar för att få fram den rätta lystern vilket medför en något tjockare och ännu tåligare yta.
 • Rullen väger 105-115 gram beroende på utförande vilket är precis lagom på så gott som alla träspön i de lättare linklasserna.
 • Storleken passar för linor i klass #3-5 eller #4-6 om man väljer den större spolen.
 • Diametern på spolen är inte mer än 74 mm och i kombination med den ovanligt låga rullfoten smälter rullen ihop med ditt spö.
 • Spolens bredd (27-28,7 mm) är precis lagom för att få till storspolerullarnas fördelar samtidigt som den estetiska framtoningen på ett klassisk spö inte förstörs av ett för modernt utseende på rullen.
 • Linförararmen kan fås rak eller böjd efter tycke och smak. Det är däremot inte säkert att vi alltid har någon med rätt färgton i lager och då kan det bli svårt att byta på en redan färdigställd rulle.
 • Vevens fäste är av samma typ som på Trout 1 men själva veven och motvikten är tillverkade i pockenholz för att passa ihop med rullens färgton.
 • I övrigt sitter vår ovala rullinfästning av lättviktsmodell på rullen vilket innebär att du byter spole snabbt och inte har några lösa delar att hålla reda på.
 • Lagerhuset löper på två kullager som garanterar den mjuka gången och det låga startmotståndet. Konstruktionen utesluter att det blir glapp och är helt underhållsfri.
 • På spolgaveln sitter ett vred där man ställer in övervarvningsskyddet.
 • Service? En droppe olja på radialtätningen mot gaveln var tionde år.

Nytt gavelstycke

Gavelstycket har kvar den yttre raden med små hål fast de går numera runt hela varvet. Detta innebär att ytan för gravyr på rullens utsida inte finns kvar på standardmodellen. Önskas gravyr på en rulles utsida tar vi bort de två hål som sitter vid rullfoten (se bild längre ner). Den inre ringen har fått lite större, svagt ovala, hål. Rullfoten är precis som tidigare av den extra låga modellen som låter rullen komma riktigt nära klingan. Rullfoten är, med denna typ av gavelstycke, graverad med ‘EMANUELSON’ på undersidan.

Den inre ringen på Old School består av fem ovala hål.

Varianter

För att ge dig som köpare större frihet har vi bestämt att Old School skall gå att beställa med tre olika gavelstycken. Förutom standardmodellen med många hål, har vi en modell med något färre hål men istället plats för gravyr. Det tredje alternativet är att använda en hel, oborrad, gavel för att ge ännu mer Old School känsla. Den sistnämda modellen gör att rullens vikt ökar med ungefär 10 gram.

Här ses en brun gavel med plats för gravyr på utsidan av rullen.
Emanuelson Old School passar bäst i vårt läderfodral.

Information & tillbehör